9 Haziran 2018 Cumartesi

Mısır Koçanı Pipo ?


Merhaba,













Bu yazımda, yeni başlayanların olduğu kadar tecrübeli içicilerinde kullandığını düşündüğüm mısır koçanı pipolardan bahsedeceğim.


Tütünü bir araç ile içmenin oldukça eski bir gelenek olduğu herkesin malumu. Eski zamanlarda insanlar tütünü kil-seramik-cam vb gibi maddelere koyarak içerken, Amerika daki bazı çiftçiler tütünü, mısır koçanlarını oyup içine koyarak içme dahiliğini göstermişler. Ve böylece mısır koçanı pipoların, pipo dünyasındaki süksesi giderek artmış...Uzun yıllarca çiftçilerin ağzından düşürmediği, mütevazılığın, cazip fiyatlarıyla hoş içim sunmanın sembolü haline gelen mısır koçanı pipolar, halihazırda dünyada en çok satılan ve kullanılan pipoların başında gelmektedir...


Yeni başlayanlara mısır koçanı pipoların tavsiye edilmesinin nedenlerini sıralayacak olursak; cake tabakasına yani pipo içildikçe iç çeperlerde oluşan yapışmış tütün katmanına ihtiyaç duyulmadan serin ve kuru bir içim sağlaması ve en önemlisi ekonomik-ergonomik olması diyebiliriz. Vergi cenneti olan ülkemizde ne kadar ekonomik dersek elbette tartışılır...Örnek olarak, Amerikada ortalama 6-7$ dan satılan "Missouri Legends" mısır koçanı pipolar; vergi cenneti olan, yıllardır üretimden ve ihracattan ziyade tüketim ve yatırıma dayalı sistemde suni büyüme oranları ile dur durak bilmeden gelişen, tozu dumana katarak uçup kaçtığı iddia edilen ekonomimizin getirdiği cüzi vergilerle, hediyesi ortalama 85-90tl ye satılmaktadır...




Mısır koçanı pipolarda en bilinen ve halihazırda günlük ortalama 5000 pipo satışı ile rekoru elinde bulundaran, "Missouri Meerschaum" adlı Amerikalı bir şirkettir. Ben de, mısır koçanı pipo alacaklara bu markanın ürünlerini tavsiye ediyorum...


Mısır koçanı pipo için, özel olarak ekimi yapılan mısırların hasat edilen koçanları, birkaç yıl bekletilip sertleştirilerek, dış yüzeyleri cilalanarak veya verniklenerek veya naturel haliyle satışa çıkarılır.
İçim esnasında, mısır koçanı pipolar kendine has, mısır koçanından gelen, tahılımsı ve egzotik bir tat sunarlar. Naturel haliyle; dış yüzeyine herhangi bir işlem uygulanmamış mısır koçanı pipoların yanma riski diğerlerine nazaran daha yüksek olsa da, bu tahılımsı lezzeti daha da fazladır.
Koçanların uygun şartlarda ekimi-kurutması yapılmadan, amatörce yapılacak mısır koçanı pipoların yanma riskinin çok yüksek olduğunu, bu işin ustalık gerektirdiğini, bu anlamda her mısırın oyulup kesilip pipo şekline getirilmesiyle güzel bir içim sunmayacağını da hatırlatmak isterim...



Missouri mısır koçanı pipolarda da, filtreli ve filtresiz modeller vardır. Filtreli olanların hepsi 6mm filtrelidir. 6mm filtreli mısır koçanı pipolar için ya balsa ağacından yapılan filtreler, ya da "Medico" firmasının çıkardığı kağıt filtreler kullanılmaktadır...Balsa ağacı 6mm filtreler direk alınabileceği gibi, birkaç sefer içilmiş 9mm balsa ağacı filtreyi üçgen biçiminde keserek, 6mm filtre olarak da kullanabilirsiniz. Balsa ağacı filtreler nemi, katran-nikotin gibi maddelere nazaran daha az tutarken, kağıt filtreler ise nemi, katran-nikotin gibi maddelere nazaran çok yüksek miktarlarda tutarak oldukça kuru ve serin bir içim sunarlar...






Mısır koçanı pipolarla yapılan ilk birkaç içimde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.İlk birkaç içimde kötü-kokuşmuş bir tat sunduğuna dair şikayetler gelebilmektedir...İlk birkaç içimde bu ve benzeri bir sıkıntılarla karşılaşmamızın muhtemel iki sebebi vardır.
Birincisi; hızlı çekimler yapılarak sap-shank kısmının  gereğinden fazla ısıtılması ve yanmış kibrit çöpü kokusuna benzer bir lezzet sunması...Mısır koçanı pipolarda sap-shank kısmının yapımında  farklı malzemeler kullanılsa da, genel olarak tahta benzeri bir ağaç veya bambu ağacı kullanılmaktadır...


İkincisi ise piponun sap-shank kısmı ile mısır koçanının yapıştırılmasında kullanılan ve içim öncesi koçana ışık tutularak yukarıdan görülebilecek olan, piponun dip kısmındaki yapıştırıcının  ısınarak plastiğimsi kokusunun dışa vurmasıdır...

Her iki durumda da bilinmelidir ki, ilk 3-4 içimden sonra bu şikayetler ortadan kalkacaktır...Missourinin; ilk İçimlerde yapılacak hızlı çekimlerle, ısınan yapıştırıcının sağlık açısından sorun yaratmaması için, toksit olmayan özel bir yapıştırıcı kullandığını da hatırlatmak isterim...



Mısır koçanı pipoların temizliği konusunda ise söyleyebileceğim; klasik Pipo Temizliğinden farklı olarak hafif alkollü klasik temizlik çubukları ile temizlik yapılması ve piponun dibine ışık tutarak herhangi bir tütün parçası-artığı-tortusu ve temizlik çubuğu pamuğu kalmamış olduğından emin olmanızdır. Bir diğer önemli gördüğüm konu ise; eğer temizlikte saflık derecesi yüksek etil alkol kullanıyorsanız, mısır koçanı pipoların ağızlıklarının -birkaç istisna hariç- genellikle plastik, nadiren düşük kaliteli ebonit ağızlık olduğunu göz önünde bulundurarak, ağızlıkları saflık derecesi yüksek etil alkollerle temizlememenizdir. Aksi takdirde alkol, plastik ve düşük kaliteli ebonit ağızlıkları eritebilmektedir. Akrilik haricindeki ağızlıkların temizliğinde, su-sabun veya kolonyağı kullanılabilir.


Bilindiği gibi, yeni bir gülkökü pipoda, gerek ısınmayı minimize eden gerekse kısmen nemi tutan cake tabakasının oluşması ve içildikçe ağacın açılması için birkaç yıl geçmesi gerektiğini söylemiştik. Mısır koçanı pipolarda ise -içilmemiş yeni bir gül kökü pipoya nazaran- cake tabakasının oluşmasına ihtiyaç duyulmadan, kaliteli ve serin bir içim gerçekleştirmek mümkün olabilmektedir.


Gülkökü pipolarda olsun diye uğraştığımız cake tabasının ise mısır koçanı pipolarda olmaması için özen göstermemiz gerekiyor, bu anlamda her içimden sonra mısır koçanı pipoların iç duvarlarını kuru temizlik çubukları ile silerek kalan-yanmış tütün parçalarını temizlemenizi öneririm. İnce bir miktar cake tabakasının oluşması, ısınmayı azaltmak açısından önerilse de, gülkökü pipolardaki kadar belirgin bir cake tabasına müsahade etmemenizi tavsiye ederim...Mısır koçanı pipolarda bunu yapmamızın sebebi ise uzun vadede, iç çeperde oluşacak belirgin cake tabakasının koçanda deliklere-defolara sebebiyet verme ihtimali ve küçük hazneli mısır koçanı pipolarda oluşacak cake tabakasının hazne iç çeperini küçültecek olmasıdır.




Peki nedir mısır koçanı pipoların bu kadar tercih edilmesinin sebebi diye özetlersek; gülkökü pipoların fiyatlarına nazaran makul olması, uygun şartlarda hazırlanmış koçanların emicilik özelliğiyle, bilinen diğer materyallerden yapılan pipolara göre oldukça serin ve kuru bir içim sağlamasıdır. Fiyatları oldukça yüksek olan, kaliteli olarak gözlemlenebilecek birçok gülkökü pipodan daha serin ve kuru içim sunan koçanlar, yeni tütünler tatmak için de oldukça elverişlidir...

Mısır koçanı pipoların -bana göre- olumsuz yönleri ise, temizlğinin biraz daha zor olması ve uzun dönemlerde(ortalama 10+ yıl) koçanın verimini ve emiciliğini yavaş yavaş kaybetmesidir...

Missouri ekseninde devam ederek mısır koçanı pipolar ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenlere tavsiyem Scott un, mısır koçanları ile ilgili bilgilendirme yazıları yazdığı ve videolar çektiği sitesidir. Link Buradadır...

Missouri pipoları içerisinde günlük içime en uygun olarak gördüğüm ve tavsiye edebileceklerim ise "Washington" - "Legend" - "Mark Twain" serileridir. Mark Twain(Straight) şiddetle tavsiye edebileceğim, en beğendiğim modelidir...Genel olarak satılan ve dünyada tercih edilenler ise aşağıda resimlerde görülen modellerdir...

Tasarrufun, mütevazılığın keyifle birleşmesini temsil eden, üst düzey fiyat-performans oranına sahip mısır koçanı pipolarla keyifli içimler dilerim.


"Patriot" mısır koçanı pipo. Filtresiz.

"Tom Sawyer" mısır koçanı pipo.(Hazne boyutu küçük olup genellikle tütün tatmak için kullanılır, filtresizdir)

"Washington" mısır koçanı pipo, 6mm filtreli.

"Legend 5th Avenue" mısır koçanı pipo. (Düz ve eğik ağızlıklı 6mm filtreli)



"Miniatur" mısır koçanı pipo.(Süs için kullanılır, tütün tatmak için dahi güzel bir içim sunmaz.)

"Pony Express" mısır koçanı pipo, filtresizdir, tütün tatmak için kullanılır.

"Natural Morgan" mısır koçanı pipo, cilalı ve cilasız üretimleri olmakla beraber, resimde görülen cilasızdır. Geniş haznelidir, çanak yüksekliği düşük ve iç çeperleri kalındır, filtresizdir.

"Huck Finn" mısır koçanı pipo, filtresizdir, tütün tatmak için kullanılır.

"Legend Rob Roy" mısır koçanı pipo. (Legend modelinde, koçanın kesim şekline göre 3 alt model vardır; flat, 5th avenue ve rob roy)

"Cobbit Wizard" mısır koçanı pipo. Yüzüklerin Efendisi serisindeki pipolardan esinlenirek üretilmiştir, filtresizdir.

"Stubby" mısır koçanı pipo, günlük içime uygun filtresiz modellerden biridir.

"Mark Twain" mısır koçanı pipo, ünlü yazar Mark Twain den esinlenilmiştir, kalın iç çeperleri ile ısınmayı büyük ölçüde minimize eder.






 

4 yorum :

  1. Merhabalar, yazılarınızı büyük zevk alarak okuyorum bilgilendirmeler için minnettarım. Pipoya yeni başlayacaklar için mısır koçanı tavsiye ediyorsunuz ben de tavsiyenize uyarak "Legend 690 5th Avenue BENT 6mm filter" pipo siparişi vermeyi düşünüyorum bütçemi çok fazla zorlamadan. sizin fikriniz nedir doğru bir seçim mi öneriniz nedir? şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Evet pipoya yeni başlayacaklara mısır koçanı pipoları tavsiye ediyorum. Bunun temelde iki sebebi var:

      Birincisi yeni başlayanların ki özellikle sigaradan pipoya geçenlerde daha çok görülüyor, sık çekimlerle ağaca zarar verip pipoyu yakma olasılığı. Ve eğer yüksek fiyatlarla gül kökü bir pipo alırsanız paranıza yazık olacağı...

      İkincisi de pipo içmeyi sevmeyerek bırakmanız durumunda ki Türkiyede "Kaliteli" pipo tütünü temin etmek zor olduğu için başlayanların çoğu bırakabiliyor, yüksek fiyatlarda aldığınız pipoları çok ucuza sizden satın alıp, temizlik yaparak aldığı fiyatın 2-3 katına 2. el(estate) olarak satacak olan pipo simsarlarına-tüccarlarına mahal vermekten kurtulup, aynı şekilde paranıza yazık olmaması...

      "Legends" modeli için doğru seçim yaptığınızı düşünüyorum, "rob boy" veya "5th Avenue" yerine, bulabiliyorsanız "flat" i tercih edebilirsiniz zira flatin çanak yapısı daha dolu-dolgulu ve ısınmayı minimize eder nitekikte.
      "Flat" çanak yapısının ise ne yazık ki bent yani eğik modeli bulunmamakta. Fakat ağız yapınıza ve kişisel tercihlerinize eğik modelin daha uygun olduğunu düşünüyorsanız, elbette bent-5th avenue alabilirsiniz...


      Piponuz hiç sönmesin, keyifli içimler.
      Onur Türker

      Sil
  2. Yorumunuzu sipariş yaptıktan sonra fark ettim "Flat" modeli için, değerli yorumlarınız için ayrıca teşekkür ederim. Çok güzel bir deneyim yaşadım pipodan çok memnunum tabi üst seviye nedir bilmediğimden olsa gerek. Size bir sorum ve yardım alacağım bir husus daha olacak temizliği ile alakalı yazdıklarınızı okudum fakat içimden sonra cake tabakasının oluşmaması için bahsettiğiniz çubuklar nedir veya nasıl yapmalıyım o kısmı pek anlayamadım yanlış bir şey yapmakta istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      İnce bir miktar cake tabakası ısınmayı önleme açısından da, mısır koçanı pipolarda tavsiye edilir fakat gül kökü pipolardaki kadar arzu ettiğimiz bir cake tabakası uzun dönemde problem yaratacaktır. Çubuktan kastım pipo temizlik çubukları... Cake tabakası belli bir seviyeye geldikten sonra kullandığınız çubukları, pipoyu temizlerken çanağın içine sokarak bir sıvamanız ve sıyırıp temizlemenizdir ki iç çepere yapışmış olan tütün parçaları ile daha da fazla cake tabakası oluşmasını önleyebilelim.

      Keyifli içimler,
      Onur Türker

      Sil

Yorumlarınız için teşekkürler...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *