
Yeni başlayan ve tecrübesizlere yönelik olarak uzun bir aradan sonra kaleme aldığım bu yazı ile, pipoya ilk ateşin nasıl doğru verilebileceğini anlatmaya çalışacağım.
Pipo nasıl yakılır ? Sorusuna gelmeden önce ne ile yakılır ? veya pipo yakmada kullanılan araçlar nelerdir ? Sorularını cevaplandırarak konuyu biraz daha açıklayalım...
Pipo yakmak için en çok kullanılan araçlar, pipo çakmakları ve kibritlerdir.
Gerek kibritle gerekse çakmakla yakmanın belli başlı avantajları ve dezavantajları vardır...
Kibrit, çakmaklara nazaran düşük yanma ısısı ile tütünü daha yavaş ve verimli yakmada kullanılan bir araçtır.
Çakmaklar ise daha pratik ve hızlı yakmamızı sağlamakla birlikte, içim ortalarına ve sonlarına doğru piponun içine daha rahat ve düzenli alev verebilmemiz sebebiyle kullanışlıdır. Bunlara ek olarak pipo çakmakları, hafif rüzgarlı havalarda da kolay kolay sönmemesi sebebiyle rahatlık sunmaktadır.
Kesin ve katı olarak kibrit veya çakmakla yakmayı savunamayacağım gibi; eğer alevi pipoya değdirmeyip, tütün kendiliğinden alevlenmiş ve çıra gibi yanar bir vaziyete getirilmediği sürece ikiside kullanılabilir, hangisinin kullanılacağı bana göre tamamen tercih meselesidir...

Kibritle pipomuzu yakarken dikkat etmemiz gereken husus, kibritin ucundaki kükürt tabakasının yanıp, ateş kibritin ağaç kısmına geçtiğinde pipomuzu yakmamız gerektiğidir. Aksi taktirde hemen ateşlenip yakılan kibritteki kükürt tadı ve kokusu, pipodaki tütüne sirayet edip, tütünün tadını bir süreliğine bozabilmektedir.
Normal kibritlerin boyu kısa olduğu için, pipo yakarken, yandaki resimde görebileceğiniz, daha çok şömine ve/veya mangal yakmak için üretilen ve ortalama boyu 5-6cm kadar olan uzun kibritleri kullanmanızı tavsiye ediyorum...
Pipo yakmak için üretilen bazı çakmak türleri vardır.
Bunların en çok bilinen ve kullanılanlarından biri, yandan tek hamle ile ateş verilen ve kapağı kapanana kadar yanmaya devam eden ve çakmaklardır. Temel amaç, pipo yakarken alevin pipoya, elimize ve saçımıza-yüzümüze gelmesini önlemektir. Bu tarz çakmaklar, normal çakmaklar gibi bütan gazla doldurulup tekrar tekrar kullanılabilmektedir.



Bir diğer pipo yakmadan kullanılan çakmak tipi ise resimlerde görüldüğü gibi sürekli parmağımızı basmak suretiyle yandan yanan ve pipo için üretilen çakmaklardır...



Bahsettiğim bu iki çakmak türündede, çakmağın alt tarafında alevi artırmak veya azaltmak için civata benzeri bir kısım bulunmaktadır...
Pipo çakmakları ve kibritin dışında bilinen ve pipo için zippo firmasının ürettiği pipo zippoları vardır. Bu zippoların üst tarafında diğer zippolara nazaran ateşin yukarı doğru yanmasını önleyen ve çıkarılıp takılabilen metalden şapka benzeri bir parça mevcuttur. Zipponun pipo için ürettiği bu ürünlerde, zippo yan çevirilerek pipo yakılır. Yüksek ısı vermesi sebebiyle dikkatli kullanım gerektiren ve tecrübeli pipoculara hitap eden zippolar, rüzgarlı havalarda pipo yakmak için oldukça kullanışlıdır...
Tam bu kısımda belirtmek istediğim ve birkaç kez rastladığım, pipo yakarken kullanılan bir araç var, o da puro için üretilen ingilizce "Torch Lighter" olarak bilinen ve türkçede "Pürmüz Alevli Çakmak" denilen çakmaklardır.
Bunlar puro yakmak için kullanılan ve 1-2-3-4-5 alevli olabilen yüksek ısı içeren ve piponun ağacını yakabilme potansiyeli yüksek olan, kesinlikle pipo yakarken kullanılmaması gereken çakmaklardır...



Özetlersek literatürde; kibrit, pipo çakmakları ve pipo zippoları içerisinde genel olarak düşük ve kontrollü ısısı sebebi ile en çok önerilen kibritlerdir, lakin kibriti öneren birçok tecrübeli pipocunun günlük içimlerinde kibritle uğraşmadığı da bir gerçektir...
Bu açıdan net olarak herhangi birisini diğerlerinden üstün görüp hararetle tavsiye edemeyeceğim gibi bunu bir tercih meselesi olarak görüyor ve içicilerin kendi insiyatifine ait olduğunu düşünüyorum...Ben ise günlük içimlerimi kibrit veya zippo ile gerçekleştiriyorum...
![]() |
Pipo çakmağı |
![]() |
Kibrit |
![]() |
Pipo zippo |
Asıl olan "Pipo Nasıl Yakılır" konusuna gelirsek, genellikle kullanılan birkaç tane farklı yakış metodu vardır. Bunlar pipodaki tütünün dolumuna göre daha verimli ve düzenli bir içim için seçilmektedir.

Genel olarak bilinen metod ki ribbon cut kesimli tütünlerin piponun ortalarına doğru sıkıştırılarak doldurulduğu dolum biçiminde oldukça etkilidir, alevi tütünün üzerinde yuvarlak çizecek şekilde gezdirilmesi metodudur. Burda dikkat edilmesi gereken husus alevi olabildiğinde piponun duvarlarına değdirmeden ve tütünü çıra gibi yanar vaziyete getirmeden ateşi gezdirmektir. Yandaki resimdeki gibi tütünün yanması ile ortaya çıkan mangal alevi, aslında yanlış yanışa işarettir. Bu ve benzeri yakışlar, piponun ısınmasına ve ağacın yanmasına neden olabilir...


İlk ateşi yuvarlak çizecek şekilde tütüne verdikten sonra ve 4-5 kere derin nefes çekdiğimizde bir miktar yanan tütün kalkacaktır. Tamper ya da pipo çakısının ilgili kısmı ile bu kalkan tütünler hafifçe bastırılarak düz bir alan oluşturulur ve tekrar ateş verilir. Böylece piponun üstündeki bütün tütünleri yakıp dengeli ve düzenli bir içim için gereken şartlardan birini yerine getirmiş oluruz...
Bu videoda ilk ateş ve tamper ile uygulanan işlem görülebilir.
Bir diğer kullanılan metod ki flake dolumlarda daha verimlidir, doldurulan tütünü tam ortasından yakarak çepere doğru yayılması prensibine dayanır. Ribbon cutla yapılan bazı farklı dolum tekniklerinde de oldukça etkili ve kaliteli bir içim sunabilmektedir.
Doğru bir biçimde yapılan flake dolum ve dolumun ortasından ateşlenmesi sonrası tamper ile tütünü bastırma bir hatadır. Flake dolumlarda, ilk ateş sonrası tütünü tamper ile bastırılması flakelerin yerli yersiz belli bölgelerde diğerlerine nazaran daha da sıkışıp, sonuç olarak dengesiz ve düzensiz yanmaya sebebiyet verecektir. Doğru ve düzgün yapılan flake dolumlarda, arka arkaya 3-4 kez ilk ateş verilebilir fakat tamper ile tütün bastırılmaz...
Piponuz hiç sönmesin, keyifli içimler...
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkürler...