Merhaba dostlar,
Özelden ulaşılarak sorulan soruları, bölüm bölüm yazılar yazarak "Sıkça Sorulan Sorular" başlığı altında cevaplamaya çalışacağım...
Pipo temizliği ile ilgili bazı sorular gelmesine istinaden, konuyu biraz da detaylandırarak değinmek istiyorum.
Eğer bir estate pipo satın alırsanız, aşağıda bahsettiğim aşamaları son kısımdan başlayarak yapmanızı öneririm zira pipomarket başta olmak üzere internette "temizliği yapılmıştır sorunsuz içilebilir" şeklinde açıklamalarla satılan estate pipoların çoğunun aslında temiz olmadığını, temizliğe başladığınızda göreceksiniz...
Pipo Temizliği konusunu 3 aşamada ele alabiliriz.
(1) Her içim sonrası yapılan temizlik.
(2) Rutin temizlik.
(3) Uzun süreli ki bu sizin pipoyu içme sıklığınıza göre değişmekle birlikte genel olarak 8-10 ay olarak öngörülebilir, tuz-alkol ile yapılan genel temizlik.
(Aromatik veya esansı yoğun tütünlerle(latakia-kentucky) içilmiş bir pipoyu, pipoya sinmiş esansından kurtarmak için yapılacak temizlik aynıdır.)
Her içim sonrası yapılan temizlik(1) herkesin bildiği gibi temizlik çubukları ile sap ve ağzılık kısmının temizlenmesidir...
Bahsettiğim bu 3 temizlikten, 2. ve 3. de kullanılan madde ortaktır...Alkol...Bazı pipocuların alkolun ağaca zarar verdiğini söylediklerini ve bu görüşün hararetle savunulduğunu ilk defa "Türkiye de" duydum.
Sanırım Aristo nun düz mantığı ile; alkol vucuda -karaciğerimiz olduğu halde- zararlıdır, ağacında karaciğeri bile olmadığına göre ağacada zararlıdır diye yürütülen boş bir mantık...İtibar etmeyiniz...
Peki alkol kullanarak temizlik yapıldığında ağaçta solma gibi şikayetler yaşayanlar yok mu...
Eğer doğru şekilde temizlik yapılırsa (pipoların dış yüzeyine alkol değmeyecek şekilde ve uygun alkol kullanarak) gül ağacı pipolarda sorun yaşanmayacağından emin olabilirsiniz.
Burda değinmek istediğim birkaç önemli bir husus var...
%99.99 saflığa sahip izopropil alkol kullanılacaksa, saf su ile seyreltilme yapılmadan(%94-%95 uygundur) kullanılmamalıdır.
Ortalama yüzde 46 civarında etil alkol içeren votka veya viskilerde temizlik için kullanılabilmektedir, lakin bunu yaparken viski veya votkanın aromasının ilk birkaç içimde pipoya sinebileceğini unutmayınız...
Bunlara uyulmaması durumunda; piponuz başta dış yüzeyde solma-cake tabakasının orantısız erimesi-dengesiz ısınma hatta ileriki içimlerde çatlamaya kadar gidebilecek, ağaçta geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz...
Rutin Temizlik(2); piponun kullanım sıklığı ile değişmekle birlikte genel olarak 3-4 içimden sonra(dinlenme süresini ortalama 2 gün sayarsak, haftalık aynı pipoyla 3-4 içim yapanlar çoktur diye düşünüyorum... ) aşağıaki gibi uygulanmalıdır...
Uzun süreli temizlik(3) özellikle yeni(3-5 yıllık) pipolarda cake tabakasının tam oturmamış olması sebebiyle sık(6 aydan az) yapılmamalıdır.Bu temizliği yaparken sap(shank) kısmına alkol kaçmayacak yani hava deliğini tıkayacak şekilde peçete, kulak çubuğu...vs tıkandığından emin olmamız gerekir.Aşağıdaki videoda görüleceği gibi piponun sap kısmındaki hava deliği tıkandıktan sonra, tuz(tercihen himalaya veya kaya tuzu) piponun çanağının içine taşmayacak şekilde doldurulur.
Sonrasında şırıngaya doldurulan etil alkol aralıklarla tuza sıkılır ve tuzun alkolü emmesi seyredilir.Aşağıdaki videoda votka kullanılmıştır fakat temin edilebiliyorsa, yukarıda anlattığım gibi tercihen azami %96-97 saflığa sahip etil alkol kullanılmalıdır.
Belli bir seviyeden sonra tuz alkolü ememeyecek hale gelecektir.Alkolün çanaktan taşması durumunda piponun dış yüzeyine akacak ve solma yapma ihtimali doğacaktır.Bu sebeple tavsiyem şırıngadaki alkolü aralıklarla, çanaktaki tuzun alkolü emme potansiyelini gözlemleyerek sıkmanızdır.
Aşağıdaki videoda görülebilir....
Herkese temiz pipolarla keyifli içimler dilerim...
Özelden ulaşılarak sorulan soruları, bölüm bölüm yazılar yazarak "Sıkça Sorulan Sorular" başlığı altında cevaplamaya çalışacağım...
Pipo temizliği ile ilgili bazı sorular gelmesine istinaden, konuyu biraz da detaylandırarak değinmek istiyorum.
Eğer bir estate pipo satın alırsanız, aşağıda bahsettiğim aşamaları son kısımdan başlayarak yapmanızı öneririm zira pipomarket başta olmak üzere internette "temizliği yapılmıştır sorunsuz içilebilir" şeklinde açıklamalarla satılan estate pipoların çoğunun aslında temiz olmadığını, temizliğe başladığınızda göreceksiniz...
Pipo Temizliği konusunu 3 aşamada ele alabiliriz.
(1) Her içim sonrası yapılan temizlik.
(2) Rutin temizlik.
(3) Uzun süreli ki bu sizin pipoyu içme sıklığınıza göre değişmekle birlikte genel olarak 8-10 ay olarak öngörülebilir, tuz-alkol ile yapılan genel temizlik.
(Aromatik veya esansı yoğun tütünlerle(latakia-kentucky) içilmiş bir pipoyu, pipoya sinmiş esansından kurtarmak için yapılacak temizlik aynıdır.)
Her içim sonrası yapılan temizlik(1) herkesin bildiği gibi temizlik çubukları ile sap ve ağzılık kısmının temizlenmesidir...
Bahsettiğim bu 3 temizlikten, 2. ve 3. de kullanılan madde ortaktır...Alkol...Bazı pipocuların alkolun ağaca zarar verdiğini söylediklerini ve bu görüşün hararetle savunulduğunu ilk defa "Türkiye de" duydum.
Sanırım Aristo nun düz mantığı ile; alkol vucuda -karaciğerimiz olduğu halde- zararlıdır, ağacında karaciğeri bile olmadığına göre ağacada zararlıdır diye yürütülen boş bir mantık...İtibar etmeyiniz...
Peki alkol kullanarak temizlik yapıldığında ağaçta solma gibi şikayetler yaşayanlar yok mu...
Eğer doğru şekilde temizlik yapılırsa (pipoların dış yüzeyine alkol değmeyecek şekilde ve uygun alkol kullanarak) gül ağacı pipolarda sorun yaşanmayacağından emin olabilirsiniz.
Burda değinmek istediğim birkaç önemli bir husus var...
%99.99 saflığa sahip izopropil alkol kullanılacaksa, saf su ile seyreltilme yapılmadan(%94-%95 uygundur) kullanılmamalıdır.
- Etil alkol kullanılmalı, kesinlikle metil alkol(kolonyağı, ispirto, içen varsa sahte rakı...) kullanılmamalıdır.
Ortalama yüzde 46 civarında etil alkol içeren votka veya viskilerde temizlik için kullanılabilmektedir, lakin bunu yaparken viski veya votkanın aromasının ilk birkaç içimde pipoya sinebileceğini unutmayınız...
Bunlara uyulmaması durumunda; piponuz başta dış yüzeyde solma-cake tabakasının orantısız erimesi-dengesiz ısınma hatta ileriki içimlerde çatlamaya kadar gidebilecek, ağaçta geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz...
Rutin Temizlik(2); piponun kullanım sıklığı ile değişmekle birlikte genel olarak 3-4 içimden sonra(dinlenme süresini ortalama 2 gün sayarsak, haftalık aynı pipoyla 3-4 içim yapanlar çoktur diye düşünüyorum... ) aşağıaki gibi uygulanmalıdır...
Uzun süreli temizlik(3) özellikle yeni(3-5 yıllık) pipolarda cake tabakasının tam oturmamış olması sebebiyle sık(6 aydan az) yapılmamalıdır.Bu temizliği yaparken sap(shank) kısmına alkol kaçmayacak yani hava deliğini tıkayacak şekilde peçete, kulak çubuğu...vs tıkandığından emin olmamız gerekir.Aşağıdaki videoda görüleceği gibi piponun sap kısmındaki hava deliği tıkandıktan sonra, tuz(tercihen himalaya veya kaya tuzu) piponun çanağının içine taşmayacak şekilde doldurulur.
Sonrasında şırıngaya doldurulan etil alkol aralıklarla tuza sıkılır ve tuzun alkolü emmesi seyredilir.Aşağıdaki videoda votka kullanılmıştır fakat temin edilebiliyorsa, yukarıda anlattığım gibi tercihen azami %96-97 saflığa sahip etil alkol kullanılmalıdır.
Belli bir seviyeden sonra tuz alkolü ememeyecek hale gelecektir.Alkolün çanaktan taşması durumunda piponun dış yüzeyine akacak ve solma yapma ihtimali doğacaktır.Bu sebeple tavsiyem şırıngadaki alkolü aralıklarla, çanaktaki tuzun alkolü emme potansiyelini gözlemleyerek sıkmanızdır.
Aşağıdaki videoda görülebilir....
Herkese temiz pipolarla keyifli içimler dilerim...
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkürler...